Print Icon
 
   

CNE Logo

   

CNEws 

juni

2021 

   

Windows 11 komt er aan

   

Begin 2022 start Microsoft met de uitrol van de gratis update van Windows 10 naar Windows 11. Eerder nog werd gemeld dat dit einde 2021 zou zijn, maar de planning van de reus uit Redmond is dus enigszins gewijzigd.


Beleving


Als je kijkt naar de plaatjes en je luistert naar de op stoom komende marketing machine van Microsoft, draait het bij Windows 11 om 'beleving'.  De vernieuwde interface, met afgeronde hoeken, een ruimtelijke indeling en een rustige uitstraling moeten hieraan de voornaamste bijdrage leveren. Dat hierbij met een schuin oog naar de Apple interface is gekeken, mag de pret niet drukken. Tenslotte kan je goede ideeën maar beter omarmen dan bestrijden, hebben de ontwerpers bedacht. 


De eerste indruk van deze interface (we hebben bij CNE een bêta-versie van Windows 11 draaien) is zeker niet slecht. Het is even wennen dat de taakbalk, net als bij Apple, in het midden zit (hij kan ook weer naar links, voor de die-hards) en het startmenu is wat anders, maar al met al voelt Windows 11 fris en toch vertrouwd aan. Vooralsnog een plus voor de grafische bollebozen van Microsoft.


Teams


Hét succesnummer van 2020 was, gedreven door de Corona crisis, ongetwijfeld Microsoft Teams. Waar deze applicatie in eerste instantie was bedoeld voor zakelijk gebruik werd deze ook al snel omarmd door privé-gebruikers en dus heeft Microsoft onlangs Teams ook beschikbaar gemaakt voor deze doelgroep.

In Windows 11 is deze lijn verder doorgezet door Teams integraal onderdeel te maken van het besturingssysteem. Of je daar persé blij mee moet zijn, is een punt van discussie, maar handig is het in elk geval wel. 


Android


Geheel nieuw is de mogelijkheid om Android apps, via de Amazon Store (dus nog niet via de Google Playstore) te draaien op Windows 11. Tik-Tokken op een desktop is dus straks gewoon mogelijk.


Hardware en systeemeisen


Geheel nieuw is dat Windows 11 er niet meer is in een 32-bits variant. Uitsluitend 64 bits is beschikbaar. Voor de meeste pc's is dat overigens geen probleem. Alleen processoren die ouder zijn dat ruwweg 10 jaar kunnen geen 64 bits applicaties draaien, dus waarschijnlijk kan uw pc of laptop gewoon worden ge-upgrade naar Windows 11. 

Alleen als u nu nog de 32-bits variant van Windows draait, kunt u niet rechtstreeks upgraden. Wel kunt u dan Windows 11 compleet nieuw (laten) installeren. 


De overige systeemeisen, zoals geheugen, schijfruimte en videokaart, zijn niet veel anders dat die van Windows 10. Nieuw is wel dat uw processor TPM 2.0 moet ondersteunen, een onderdeel van de processor die o.a. encryptie voor zijn rekening neemt. Veruit de meeste recente processoren ondersteunen deze optie.


Dynamisch verversen


Heet van de pers is de functie 'dynamisch verversen' voor beeldschermen van laptops. Met name de laptops met een hoge schermresolutie verbruiken veel stroom voor het steeds verversen van het beeldscherm. Door dit dynamisch te maken, dus afhankelijk van wat de gebruiker doet, kan de accu worden gespaard en kan de gebruiker dus langer doorwerken.


Internet Explorer: NEE

Vreemd genoeg is de Microsoft Internet Explorer nog steeds integraal onderdeel van Windows (en kan dus ook niet verwijderd worden!) maar het gebruik van deze browser moet zeer sterk worden afgeraden.


Internet Explorer is dusdanig verouderd en daardoor onveilig dat u een groot risico loopt wanneer u deze browser gebruikt. Verwijder daarom het icoontje van uw desktop en/of uit uw taakbalk en gebruik een andere, veilige browser. 


  Aanbevelenswaardig is 'Edge', de opvolger van Internet Explorer. Niet alleen is deze browser veilig, maar is ook in staat om uw profiel op te slaan waardoor u op elke device die u gebruikt, dezelfde favorieten en andere instellingen heeft. Erg handig! Wel even de standaard zoekmachine veranderen van het inferieure 'Bing' naar 'Google'. Weliswaar van de concurrent, maar veel en veel beter.


Pending: Google partner

Het is nog niet zo ver, dus we houden nog een paar slagen om de arm, maar we zijn bezig met het 'boarding process' om partner te worden van Google. 


Dat is vrij uniek want Google is niet scheutig met het uitdelen van partnerships, maar we zijn zeer goed op weg en hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.


Dit partnerschap betekent o.a. dat wij aan onze klanten Google Workspace producten en

-diensten kunnen leveren. De klant hoeft dus niet meer rechtstreeks zaken te doen met Google in de US en dat maakt het voor onze klanten allemaal een stuk handiger. 


CNE is reeds (Silver) partner van Microsoft.


   
   
   

About   |  Terms Of Use   |   Privacy    |   Report Spam

Teelmanstraat 1, 1431GL, Aalsmeer